Bostulp   Mirriam Bouwmeester
Bloemen Bláthanna Blomster Blomme

Mirriam Bouwmeester

Leidraad is het prachtige boek; Flora Batava, de wilde planten van Nederland.

Nederlandse wilde bloemen staan bekend om hun schoonheid en diversiteit. Deze bloemen fleuren velden, bossen en wegbermen op en dragen bij aan de natuurlijke pracht van het Nederlandse landschap. De bloemen zijn een testament van de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van Nederland, een levendig symbool van het belang van het behoud van onze inheemse flora.

6 luik overzicht nr 2 Mirriam Bouwmeester
Tulipa Sylvestris   Mirriam Bouwmeester
Movement Myosotis

Bloemen

Bláthanna - Iers    Blomme - Afrikaans   Blomster - Deens

Korenbloem (Centaurea cyanus)

De korenbloem is een opvallende verschijning met haar intense, diepblauwe bloemen. Deze prachtige bloem bloeit van juni tot augustus en is vaak te vinden in graanvelden, waar ze een kleurrijk contrast biedt tegen het groene gewas. De korenbloem trekt veel bijen en vlinders aan, wat haar belangrijk maakt voor de bestuiving. Haar stralende blauw doet denken aan de heldere zomerhemel en voegt een vleugje magie toe aan het landschap.

Blauwe Knoop (Succisa pratensis)

De blauwe knoop is een charmante bloem die bloeit van juli tot september. Haar bolvormige, diepblauwe tot paarse bloemhoofdjes zijn een lust voor het oog en trekken talloze vlinders en bijen aan. De plant groeit voornamelijk in vochtige graslanden en heidevelden. De blauwe knoop is geliefd om haar sierlijke verschijning en draagt bij aan het behoud van diverse insectensoorten.

Blauwe Iris (Iris germanica)

De blauwe iris, bekend onder de wetenschappelijke naam Iris germanica, is een betoverende bloem die zowel door haar schoonheid als haar sierlijke uitstraling opvalt in het Nederlandse landschap. Deze bloem bloeit in de late lente tot vroege zomer, meestal van mei tot juni, en is een ware blikvanger met haar opvallende, diepblauwe tot paarse bloembladen. De bloemen van de blauwe iris hebben een unieke structuur, bestaande uit drie grote, naar beneden gerichte bloembladen, bekend als 'valsen', en drie naar boven staande bloembladen, de 'standards'. De combinatie van deze bloembladen geeft de iris een elegante en bijna majestueuze uitstraling. Vaak zijn de valsen versierd met een geel of wit patroon dat als een subtiele gids fungeert voor bestuivende insecten. Naast haar esthetische waarde heeft de blauwe iris ook symbolische betekenissen. Ze wordt vaak geassocieerd met hoop, geloof en wijsheid. In veel culturen wordt de iris gewaardeerd om haar elegantie en de boodschap van vertrouwen en moed die ze uitstraalt.

Winde (Convolvulus arvensis)

De akkerwinde, of haagwinde, is een sierlijke klimplant met trompetvormige bloemen die variëren van wit tot zachtroze. Ze bloeien van juni tot september en kunnen langs heggen, struiken en akkers worden gevonden. De winde is bekend om haar delicate en romantische uitstraling, waarbij ze vaak met haar ranken andere planten omarmt. Ondanks haar bescheiden grootte, voegt ze een verfijnde schoonheid toe aan elke plek waar ze groeit.

Wilde Bostulp (Tulipa sylvestris)

De wilde bostulp is een zeldzame, maar betoverende bloem die voorkomt in enkele oude bossen en graslanden. Met haar sierlijke, heldergele bloemen die in april en mei bloeien, brengt de wilde bostulp een vleugje voorjaarszonneschijn in het landschap. Deze bloem is een herinnering aan de oorspronkelijke flora van Nederland en wordt gekoesterd om haar zeldzaamheid en elegantie.

Vergeet-mij-nietje (Myosotis)

Het vergeet-mij-nietje, wetenschappelijk bekend als Myosotis, is een delicate en charmante bloem die in de Nederlandse natuur bloeit. Deze kleine bloem is geliefd om haar lieflijke uitstraling en symbolische betekenis. Ze bloeit meestal in de late lente tot vroege zomer, van mei tot juli, en vormt prachtige tapijten van kleur in vochtige graslanden, bosranden en langs beekjes. De bloemen van het vergeet-mij-nietje zijn klein, met een diameter van ongeveer een centimeter, en hebben vijf bloemblaadjes die meestal een hemelsblauwe kleur hebben, hoewel sommige variëteiten roze of wit kunnen zijn. In het midden van elke bloem prijkt een klein geel oogje, dat een mooi contrast biedt met de blauwe bloemblaadjes. De bloemen groeien in clusters op slanke, behaarde stengels. Naast hun schoonheid en symboliek spelen vergeet-mij-nietjes ook een rol in het ecosysteem. Ze trekken bijen, vlinders en andere bestuivende insecten aan, die essentieel zijn voor de biodiversiteit. De bloemen bieden nectar en stuifmeel, wat helpt bij de voortplanting van vele insectensoorten.

Bouquet Myosotis 1.1
Bouquet Myosotis 1.3
Bouquet Myosotis 1.2
Bouquet Myosotis  1.0
Bouquet Myosotis 3.2
Bouquet Myosotis 3.1
Bouquet Myosotis 3.3
Bouquet Myosotos 3.0
Bouquet Myosotis 4.0
Bouquet Myosotis 4.1
Bouquet Myosotis 4.2
Bouquet Myosotis 4.3
Bouquet Myosotis 2.1
Bouquet Myosotis 2.0

Contact

Werkruimte / Atelier  Aan Zee 28,
8325 BV,  Vollenhove.
Presentatie - Kerkplein 10, 8325 BV Vollenhove
#weerribben #kopvanoverijssel #beeldendekunstvollenhove 
#steenwijkerland #kunstinkop

Bel: 06 54686467
Mail: art@mirriambouwmeester.nl

Lid FNV Kunstenbond: 5802813
Lid B.O.K RBA202012003
( Beroeps Organisatie Kunstenaars)
KvK: 63539535 (Art in Business)

Stel een vraag